Φίλε επισκέπτη,

Καλωσόρισες στο ιστολόγιό μου .

Είμαι ο Άρης Γαβριηλίδης γεννημένος το 1948 στον Πειραιά. Σπούδασα οικονομικά στην Νομική Αθηνών και σταδιοδρόμησα ως διευθυντικό στέλεχος σε ναυτιλιακές τράπεζες και επιχειρήσεις. Τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τις δύο παλιές μου αγάπες: τη συγγραφή βιβλίων και την μικρογλυπτική (readymade, assemblance art)

Εδώ καταγράφω όσες από τις σκέψεις μου θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να δημοσιευτούν. Εκθέτω επίσης φωτογραφίες από τα τεχνουργήματά μου, παρμένες από την "γκαλερί" της προσωπικής μου ιστοσελίδας: http://www.arisgavriilidis.gr/

Διευκρίνιση: ο τίτλος του blog, Aris-tourgimata, δεν οφείλεται σε οίηση αλλά σε λογοπαίγνιο: συνδυάζει το όνομά μου (Άρης) με τα δημι-ουργήματά μου (σκέψεις και τεχνουργήματα).

Φίλε επισκέπτη, ελπίζω να βρεις το ιστολόγιό μου ενδιαφέρον. Το σχόλιά σου ευπρόσδεκτα.

Σε περιμένω και:

Στην ιστοσελίδα μου: http://arisgavriilidis.gr/
στο Facebook: Aris Gavriilidis
στο Twitter: @agavriel1

EMAIL

493. Πόσο εύκολος είναι ο γάμος μεταξύ συναδέλφων;

Είναι γνωστό πως ένας από τους πιο συνηθισμένους τόπους γνωριμίας ανάμεσα σε δυο νέους είναι ο τόπος εργασίας τους. Τι πιο φυσικό, άλλωστε; Βλέπονται καθημερινά για πολλές ώρες, στη δουλειά πηγαίνουν  περιποιημένοι και όχι ατημέλητοι, ζυγίζει κρυφά ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου και εύκολα μια αμοιβαία συμπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε μια πρώτη συνάντηση εκτός εργασίας και από εκεί, ενδεχομένως σε γάμο.

Ένας γάμος ανάμεσα σε συναδέλφους έχει πλεονεκτήματα έχει όμως και μειονεκτήματα. Ας αρχίσουμε από τα πρώτα. Τα κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα που υπάρχουν εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια γερή βάση για την επικοινωνία του ζευγαριού. Διευκολύνεται η αλληλοκατανόηση σε προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στον κοινό χώρο της εργασίας και δίνουν την δυνατότητα παροχή συμβουλής του ενός προς τον άλλο. Σε πρακτικό επίπεδο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μεταφορικό μέσον, ελαχιστοποιώντας τα έξοδα μετακίνησης. Κι ακόμη, ένα κοινό ωράριο ελαχιστοποιεί τον χρόνο της κοινής απουσίας τους από το σπίτι προς όφελος των παιδιών.

Ας πάμε τώρα στα μειονεκτήματα. Ένα από τα ερωτήματα που έπρεπε να απαντήσω στη φόρμα της αίτησης για πρόσληψη στη πρώτη που εργασία, σε ξένη τράπεζα, ήταν αν είχα συγγενείς που εργάζονταν ήδη εκεί. Αργότερα έμαθα τον λόγο της ερώτησης. Η τράπεζα απέφευγε το ενδεχόμενο να έχει υπαλλήλους παντρεμένα ζευγάρια. Ο βασικός λόγος ήταν η ασφάλειά της αφού, δεδομένης της ευαίσθητης φύσης των εργασιών της, ένα ζευγάρι θα μπορούσε πιο εύκολα να συνεννοηθεί και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ατασθαλίες. Όταν συνέβαινε δυο ήδη υπάλληλοι να παντρεύονται φυσικά δεν απέλυε τον ένα από τους δύο αλλά φρόντιζε να τους βάλει να εργάζονται σε διαφορετικά τμήματα, άσχετα μεταξύ τους για προφανείς λόγους. Αυτή η πολιτική ακολουθείται από αρκετές μεγάλες εταιρείες.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι το ρίσκο από το γεγονός ότι το οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από τον ίδιο εργοδότη. Αν λοιπόν συμβεί κάτι έκτακτο και η εταιρεία σταματήσει τις δραστηριότητές της και κλείσει επειδή π.χ. πτώχευσε ή μετέφερε τις δραστηριότητές της σε άλλη πόλη ή χώρα, τότε και τα δύο μέλη θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Ενώ αν εργάζονταν σε διαφορετικούς εργοδότες τουλάχιστον ο ένας θα διατηρούσε την δουλειά του.

Οι σχέσεις με τον εργοδότη, τους προϊσταμένους ή τους άλλους συναδέλφους δεν είναι πάντοτε ομαλές. Μπορεί να διαταραχθούν πρόσκαιρα από ένα πρόβλημα, μια παρεξήγηση, μια άδικη παρατήρηση κλπ. Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό να δημιουργηθούν αρνητικά αισθήματα από πλευράς και του άλλου μέρους του ζευγαριού, που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Αν για παράδειγμα ο προϊστάμενος κάνει μια παρατήρηση στην υπάλληλο που εκείνη θεωρεί άδικη θα δημιουργηθούν αρνητικά αισθήματα όχι μόνο στην ίδια αλλά και στον σύζυγός της, που ενδέχεται να μπλέξουν περισσότερο την υπόθεση.     

Στην περίπτωση που οι παντρεμένοι συνάδελφοι κάνουν παρόμοια εργασία υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχτεί επαγγελματική αντιζηλία, ανταγωνισμός αναμεταξύ τους, που μπορεί να δηλητηριάσει τις σχέσεις τους. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εκ μέρους του συζύγου αν  θεωρήσει ότι η γυναίκα του  τον προσπερνά παίρνοντας προαγωγή ή αμείβεται περισσότερο από τον ίδιο.   


Θυμάμαι το παράπονο που εξέφραζε μια συνάδελφος της οποίας ο σύζυγος όχι μόνο δούλευε στην ίδια εταιρεία αλλά και στον ίδιο όροφο και μάλιστα λίγα μέτρα μακριά της. "Δεν φτάνει που τον βλέπω όλη την ώρα στο σπίτι, τον έχω κι εδώ μπροστά μου, όλη την ημέρα. Τον βαρέθηκα πια" έλεγε γελώντας θυμωμένα. Ο καθένας μας ας βάλει τον εαυτό του στη θέση της και θα την καταλάβει καλλίτερα. 
                                                   ---
(Aπό την στήλη μου "Εμπειρικές συμβουλές αυτοβελτίωσης" στο Flow Magazine:http://www.flowmagazine.gr/article/view/poso_eukolos_einai_o_gamos_metaksu_sunadelfon/category/personal_development

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου