Φίλε επισκέπτη,

Καλωσόρισες στο ιστολόγιό μου .

Είμαι ο Άρης Γαβριηλίδης γεννημένος το 1948 στον Πειραιά. Σπούδασα οικονομικά στην Νομική Αθηνών και σταδιοδρόμησα ως διευθυντικό στέλεχος σε ναυτιλιακές τράπεζες και επιχειρήσεις. Τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τις δύο παλιές μου αγάπες: τη συγγραφή βιβλίων και την μικρογλυπτική (readymade, assemblance art)

Εδώ καταγράφω όσες από τις σκέψεις μου θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να δημοσιευτούν. Εκθέτω επίσης φωτογραφίες από τα τεχνουργήματά μου, παρμένες από την "γκαλερί" της προσωπικής μου ιστοσελίδας: http://www.arisgavriilidis.gr/

Διευκρίνιση: ο τίτλος του blog, Aris-tourgimata, δεν οφείλεται σε οίηση αλλά σε λογοπαίγνιο: συνδυάζει το όνομά μου (Άρης) με τα δημι-ουργήματά μου (σκέψεις και τεχνουργήματα).

Φίλε επισκέπτη, ελπίζω να βρεις το ιστολόγιό μου ενδιαφέρον. Το σχόλιά σου ευπρόσδεκτα.

Σε περιμένω και:

Στην ιστοσελίδα μου: http://arisgavriilidis.gr/
στο Facebook: Aris Gavriilidis
στο Twitter: @agavriel1

EMAIL

504. Το κερδίζω και τι χάνω αν αλλάξω εργοδότη;

Λένε ότι οι Γιαπωνέζοι δεν αλλάζουν ποτέ εργοδότη. "Παντρεύονται" την εταιρεία στην οποία ξεκίνησαν την καριέρα τους και συνταξιοδοτούνται από αυτήν.  Έτσι υπαγορεύει η κουλτούρα και οι παραδόσεις τους.

Στον δυτικό κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ ισχύει ο αντίστροφος κανόνας. Μάλιστα, στην σύγχρονη εποχή, είναι πλεονέκτημα για το βιογραφικό προηγούμενες αλλαγές εργοδότη. Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

    Σε μια τυπική εξέλιξη μέσα στην εταιρεία, ο εργαζόμενος προσβλέπει σε άνοδο μέσα στην ιεραρχία και αύξηση αποδοχών ως αποτέλεσμα της πείρας και των γνώσεων που συσσωρεύει με την πάροδο των ετών και την συνεπακόλουθη αύξηση της παραγωγικότητάς του. Η άνοδος όμως αυτή είναι συνήθως γραμμική. Δεδομένης της πυραμοειδούς μορφής της ιεραρχίας, ενίοτε η περαιτέρω άνοδος μπλοκάρει εξ αιτίας του bottle neck που σχηματίζεται προς την κορυφή, δηλαδή περισσότεροι υποψήφιοι διεκδικούν λιγότερες θέσεις. Διέξοδο δίνει η αλλαγή εργοδότη, ο οποίος εκτιμώντας τις επαγγελματικές γνώσεις και ικανότητές του υπαλλήλου τον δελεάζει με ανώτερη θέση και μεγαλύτερες αποδοχές. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνότερο σε μικρές εταιρείες που προσελκύουν πεπειραμένα στελέχη από μεγαλύτερες. 

Η παραμονή του εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη για πολλά χρόνια είναι λογικό να φέρνει ψυχική κόπωση εξ αιτίας της ανίας που συνεπάγεται. Αντίθετα, η αλλαγή σε νέο εργασιακό περιβάλλον με νέους συναδέλφους και οι νέες προκλήσεις αναζωογονούν το ενδιαφέρον του και ανοίγει εκ νέου την όρεξη για την δουλειά του.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα για τον εργαζόμενο είναι η διεύρυνση των επαγγελματικών γνώσεων, εμπειριών και γνωριμιών του, που βελτιώνουν σημαντικά το βιογραφικό του, όταν χρειασθεί να το αξιοποιήσει σε μια νέα μετακίνηση.  

Η νέα εργασία μπορεί να είναι μια ώθηση προς τα επάνω σε μια καριέρα που "κάνει κοιλιά", δηλαδή, χαρακτηρίζεται από στασιμότητα. 

Στα μειονεκτήματα, θα προσμετρούσα το γεγονός ότι στον νέο εργοδότη "you have to prove yourself once again", δηλαδή να αποδείξεις την αξία σου για να δικαιώσεις τις προσδοκίες που έχει από εσένα, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη, την δική του και των νέων συνεργατών σου, που αρχικά θα σε βλέπουν με επιφύλαξη. 

Καμία κίνηση στη ζωή δεν είναι απαλλαγμένη από ρίσκο. Εδώ διατρέχεις τον κίνδυνο, οι υψηλότερες αποδοχές που σου προσφέρθηκαν για να σε δελεάσουν να αποφασίσεις την μετακίνηση, να παγώσουν για ένα αδικαιολόγητα μεγάλο διάστημα και με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, η διαφορά να μειωθεί ή να εξανεμισθεί.

Ένα άλλος υπαρκτός κίνδυνος είναι, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, η νέα εταιρεία να μειώσει δραστικά τον κύκλο εργασιών της  ή να πάψει να υπάρχει. Βεβαίως, τίποτε δεν αποκλείει αυτό να συμβεί στην προηγούμενη εταιρεία, οπότε η μετακίνηση θα αποδειχθεί σωτήρια.  

Όπως όλες οι σοβαρές αποφάσεις, χρειάζεται προσοχή και σύνεση στη απόφαση για αλλαγή εργασίας και στην επιλογή του νέου εργοδότη ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.

                                                                         
(Από την στήλη μου "Εμπειρικές συμβουλές αυτοβελτίωσης" στο διαδικτυακό περιοδικό Flow Magazine
http://www.flowmagazine.gr/article/view/ti_kerdizo_kai_ti_xano_an_allakso_ergodoti)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου