Φίλε επισκέπτη,

Καλωσόρισες στο ιστολόγιό μου .

Είμαι ο Άρης Γαβριηλίδης γεννημένος το 1948 στον Πειραιά. Σπούδασα οικονομικά στην Νομική Αθηνών και σταδιοδρόμησα ως διευθυντικό στέλεχος σε ναυτιλιακές τράπεζες και επιχειρήσεις. Τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τις δύο παλιές μου αγάπες: τη συγγραφή βιβλίων και την μικρογλυπτική (readymade, assemblance art)

Εδώ καταγράφω όσες από τις σκέψεις μου θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να δημοσιευτούν. Εκθέτω επίσης φωτογραφίες από τα τεχνουργήματά μου, παρμένες από την "γκαλερί" της προσωπικής μου ιστοσελίδας: http://www.arisgavriilidis.gr/

Διευκρίνιση: ο τίτλος του blog, Aris-tourgimata, δεν οφείλεται σε οίηση αλλά σε λογοπαίγνιο: συνδυάζει το όνομά μου (Άρης) με τα δημι-ουργήματά μου (σκέψεις και τεχνουργήματα).

Φίλε επισκέπτη, ελπίζω να βρεις το ιστολόγιό μου ενδιαφέρον. Το σχόλιά σου ευπρόσδεκτα.

Σε περιμένω και:

Στην ιστοσελίδα μου: http://arisgavriilidis.gr/
στο Facebook: Aris Gavriilidis
στο Twitter: @agavriel1

EMAIL

206. Οι καθαρευουσιάνοι συγγραφείς


Αν ήξεραν, όλοι αυτοί οι εξαίρετοι συγγραφείς που έγραψαν τα έργα τους στην καθαρεύουσα (Παπαδιαμάντης, Ροΐδης, Βυζηινός, Μητσάκης, κλπ) ότι ύστερα από κάποιες δεκαετίες μετά τον θάνατό τους οι νέες γενιές θα αδυνατούσαν να τους διαβάσουν, θα προτιμούσαν να είχαν γράψει στην δημοτική.

Όφειλαν να είχαν προβλέψει τις εξελίξεις αφού η καθαρεύουσα, ήδη από την εποχή τους, δεν μιλιόταν από τον λαό, γιατί ήταν ένα τεχνητό κατασκεύασμα. Εξυπηρέτησε, ίσως, την επιστήμη της εποχής τους , αλλά, πέραν τούτου, ουδέν. Όσοι σύγχρονοί τους ομότεχνοι, είτε λόγω οξυδέρκειας είτε λόγω συγκυριών έγραψαν στην δημοτική σήμερα γίνονται κατανοητοί από όλους.

Φοβάμαι πως, ύστερα από κάποια χρόνια, όταν θα έχει εκλείψει και η δική μου γενιά, που διδάχτηκε την καθαρεύουσα, δεν θα έχει μείνει κανείς να κατανοεί τα έργα τους, που θα γίνουν μουσειακά. Μια μεταγλώττιση θα τα σκότωνε αφού μέρος της ομορφιάς τους είναι ακριβώς η γλώσσα. Πώς να αποδώσεις το Παπαδιαμαντικό: «Είτα ο ιερεύς έβαλε Ευλογητόν». Ή, «οι πόδες της Φραγκογιαννούς ενέδιδον…»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου