Φίλε επισκέπτη,

Καλωσόρισες στο ιστολόγιό μου .

Είμαι ο Άρης Γαβριηλίδης γεννημένος το 1948 στον Πειραιά. Σπούδασα οικονομικά στην Νομική Αθηνών και σταδιοδρόμησα ως διευθυντικό στέλεχος σε ναυτιλιακές τράπεζες και επιχειρήσεις. Τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τις δύο παλιές μου αγάπες: τη συγγραφή βιβλίων και την μικρογλυπτική (readymade, assemblance art)

Εδώ καταγράφω όσες από τις σκέψεις μου θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να δημοσιευτούν. Εκθέτω επίσης φωτογραφίες από τα τεχνουργήματά μου, παρμένες από την "γκαλερί" της προσωπικής μου ιστοσελίδας: http://www.arisgavriilidis.gr/

Διευκρίνιση: ο τίτλος του blog, Aris-tourgimata, δεν οφείλεται σε οίηση αλλά σε λογοπαίγνιο: συνδυάζει το όνομά μου (Άρης) με τα δημι-ουργήματά μου (σκέψεις και τεχνουργήματα).

Φίλε επισκέπτη, ελπίζω να βρεις το ιστολόγιό μου ενδιαφέρον. Το σχόλιά σου ευπρόσδεκτα.

Σε περιμένω και:

Στην ιστοσελίδα μου: http://arisgavriilidis.gr/
στο Facebook: Aris Gavriilidis
στο Twitter: @agavriel1

EMAIL

169. Σταύρακας και Αρχιμήδης

Μάγκας, στη λαϊκή συνείδηση, δεν είναι το κουτσαβάκι, ο νταής. Αυτόν ο λαός τον περιφρονεί και τον θεωρεί καραγκιόζη. Γι’ αυτό και δημιούργησε τον Σταύρακα*, τον χάρτινο ήρωα του θεάτρου σκιών, που έψαχνε «τον χαλκά της γης για να την σηκώσω και να την φέρω τούμπα…». Φράση που, παρά τον αστείο σουρεαλισμό της, σε παραπέμπει στον Αρχιμήδη με το πασίγνωστο «Δος μη πα στω και ταν γαν κινάσω», δηλαδή, «δώσε μου τόπο να σταθώ και μπορώ να μετακινήσω την γη» για να καταδείξει την τεράστια δύναμη του μοχλού. 
Αντίθετα, ως μάγκα ο λαός θεωρεί τον θαρραλέο, τον ντόμπρο και τον ικανό άνδρα. Όπως είχε πει επιγραμματικά και αυτολεξεί ο παλιός τραγουδιστής του ρεμπέτικου Τάκης Μπίνης, μάγκας σημαίνει «σοβαρότης, σύνεση, συνέπεια». 
(Από το βιβλίο μου "Αντίο, Άγχος!")

*Η εικονιζόμενη φιγούρα του Σταύρακα είναι του Τάσου Κούζαρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου