Φίλε επισκέπτη,

Καλωσόρισες στο ιστολόγιό μου .

Είμαι ο Άρης Γαβριηλίδης γεννημένος το 1948 στον Πειραιά. Σπούδασα οικονομικά στην Νομική Αθηνών και σταδιοδρόμησα ως διευθυντικό στέλεχος σε ναυτιλιακές τράπεζες και επιχειρήσεις. Τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τις δύο παλιές μου αγάπες: τη συγγραφή βιβλίων και την μικρογλυπτική (readymade, assemblance art)

Εδώ καταγράφω όσες από τις σκέψεις μου θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να δημοσιευτούν. Εκθέτω επίσης φωτογραφίες από τα τεχνουργήματά μου, παρμένες από την "γκαλερί" της προσωπικής μου ιστοσελίδας: http://www.arisgavriilidis.gr/

Διευκρίνιση: ο τίτλος του blog, Aris-tourgimata, δεν οφείλεται σε οίηση αλλά σε λογοπαίγνιο: συνδυάζει το όνομά μου (Άρης) με τα δημι-ουργήματά μου (σκέψεις και τεχνουργήματα).

Φίλε επισκέπτη, ελπίζω να βρεις το ιστολόγιό μου ενδιαφέρον. Το σχόλιά σου ευπρόσδεκτα.

Σε περιμένω και:

Στην ιστοσελίδα μου: http://arisgavriilidis.gr/
στο Facebook: Aris Gavriilidis
στο Twitter: @agavriel1

EMAIL

319. Η μύτη του Μορφωνιού

Σε όλο το ζωικό βασίλειο η όσφρηση παίζει ζωτικό ρόλο για την επιβίωση των ειδών.

Τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τις μαμάδες τους (και αντιστρόφως) με την όσφρηση. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα μέλη των κοινωνιών, περιλαμβανομένων των εντόμων. Η μυρωδιά γίνεται αντιληπτή από τους ευαίσθητους αισθητήρες των ζώων από χιλιόμετρα μακριά, είτε στον αέρα είτε στο νερό. 

Αυτό εξηγεί την ισχυρή μνήμη που έχει ο άνθρωπος στις μυρωδιές. Μπορεί να ξεχνάμε εικόνες ή γεγονότα αλλά ποτέ μυρωδιές. Όπως είπε κι ο Βίκτωρ Ουγκώ στους Αθλίους "τίποτε στον κόσμο δεν ξυπνάει μιαν ανάμνηση όσο η μυρωδιά".

Λειτουργούμε αταβιστικά, τότε που η μυρωδιά, για το ανθρώπινο είδος, σήμαινε επιβίωση.

(Εικονίζεται ο Μορφωνιός, από την συλλογή μου με φιγούρες του Θεάτρου Σκιών του Τάσου Κούζαρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου