Φίλε επισκέπτη,

Καλωσόρισες στο ιστολόγιό μου .

Είμαι ο Άρης Γαβριηλίδης γεννημένος το 1948 στον Πειραιά. Σπούδασα οικονομικά στην Νομική Αθηνών και σταδιοδρόμησα ως διευθυντικό στέλεχος σε ναυτιλιακές τράπεζες και επιχειρήσεις. Τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τις δύο παλιές μου αγάπες: τη συγγραφή βιβλίων και την μικρογλυπτική (readymade, assemblance art)

Εδώ καταγράφω όσες από τις σκέψεις μου θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να δημοσιευτούν. Εκθέτω επίσης φωτογραφίες από τα τεχνουργήματά μου, παρμένες από την "γκαλερί" της προσωπικής μου ιστοσελίδας: http://www.arisgavriilidis.gr/

Διευκρίνιση: ο τίτλος του blog, Aris-tourgimata, δεν οφείλεται σε οίηση αλλά σε λογοπαίγνιο: συνδυάζει το όνομά μου (Άρης) με τα δημι-ουργήματά μου (σκέψεις και τεχνουργήματα).

Φίλε επισκέπτη, ελπίζω να βρεις το ιστολόγιό μου ενδιαφέρον. Το σχόλιά σου ευπρόσδεκτα.

Σε περιμένω και:

Στην ιστοσελίδα μου: http://arisgavriilidis.gr/
στο Facebook: Aris Gavriilidis
στο Twitter: @agavriel1

EMAIL

119. Και το όνομα αυτού;

Οσάκις εφευρίσκεται  ή ανακαλύπτεται κάτι νέο, (πράγμα, ιδέα, θεωρία, φαινόμενο, κλπ) αμέσως παρουσιάζεται η ανάγκη να του δοθεί ένα όνομα.  
Υπάρχουν καθιερωμένες πρακτικές της επιστήμης για αυτό τον σκοπό: π.χ. νέοι πλανήτες ή ουράνια σώματα παίρνουν το όνομα αυτού που τα ανακάλυψε, ή συγκεκριμένους αριθμούς, ζώα ή φυτά παίρνουν λατινικές ονομασίες από τον τόπο που βρέθηκαν και από το κύριο χαρακτηριστικό τους.
      Όπου όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές, όλοι ψάχνουν για ένα όνομα για να μπορούν ώστε να αναφέρονται σε αυτό.
     Συχνά, καθιερώνονται το πρώτο που ακούγεται έστω κι αν ειπώθηκε ανεπίσημα και χιουμοριστικά. Για παράδειγμα:
  • Ηχοποίητες λέξεις όπως το "Μπιγκ Μπαγκ", (το μεγάλο μπαγκ, ο υποτιθέμενος ήχος της έκρηξης), το "πινγκ-πονγκ" (ο ήχος που κάνει το μπαλάκι όταν αναπηδά).
  • Χιουμοριστικές περιγραφές, όπως οι "Μαύρες Τρύπες", το “παπάκι” που ονοματοδοτεί το σήμα @, το "ποντίκι" του υπολογιστή, που ο εφευρέτης του παρουσίασε στην επιστημονική ομάδα με άλλο όνομα αλλά ένας από τα μέλη της φώναξε «μα, αυτό μοιάζει με ποντίκι».
  • Το όνομα αυτού που πρώτος έτυχε να κάνει κάτι, όπως κάποιος κύριος ονόματι Sandwich, που έβαζε ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, για να το μεταφέρει εύκολα στο γραφείο του.
      Που ξέρεις; Ο καθένας από εμάς μπορεί να απαθανατίσει το όνομά του, βαφτιζοντας, άθελά του, κάτι νέο...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου